Wat doen wij
Een kerk heeft een missie
De kerk is niet alleen iets ‘intern’! De kerk heeft ook als doel om in deze maatschappij te staan en ‘er te zijn’ voor heel de wereld, zowel in Nederland als daar buiten. Daarom organiseren we allerlei activiteiten die de kerk midden in deze maatschappij laten staan.
"God tot Vriend te hebben is troostrijker dan de vriendschap van de hele wereld".
Maarten Luther
Zendingmedewerkers
Vanuit onze gemeente zijn verschillende mensen uitgezonden.
Zie voor meer info over Stichting Gave www.gave.nl
Nico en Inge van den Berge waren van 2005 tot 2016 door onze kerk uitgezonden naar de hoofdstad Kampala van het oostafrikaanse land Oeganda.
In 2007 startten Inge en Nico de Reformed Student Organisation (RSO), een organisatie voor universiteitsstudenten en sinds enkele jaren gaat veel tijd zitten in het Psalm Project Africa .
Met het Psalm Project Afrika willen Inge en Nico nog steeds een bijdrage leveren aan het lezen en zingen van psalmen in Afrikaanse kerken. Het zingen van psalmen is in bijna alle Afrikaanse kerken een onbekend fenomeen. Dat is jammer, want psalmen zijn een prachtige aanvulling op liederen die nu al worden gezongen. Elke emotie waarmee een christen in zijn leven wordt geconfronteerd, heeft een plek in de psalmen. Daarom is het goed wanneer Afrikanen psalmen zingen in hun eigen muzikale moedertaal. Het Psalm Project Africa zoekt naar traditionele Afrikaanse ritmes en melodieën voor psalmen. De psalmteksten worden direct vanuit de Bijbel op die ritmes en melodieën gezet. Er is inmiddels CD’s uitgegeven die ook in Nederland te koop is. De CD ligt in steeds meer christelijke boekhandels. De CD kost 12,50 + eventuele verzendkosten. Vijf van de twintig psalmen van de CD zijn te beluisteren op https://soundcloud.com/nico-van-den-berge.
In maart 2013 zijn Leendert en Nelleke Wolters met hun kinderen Jesse en Chaja vanuit de wijkgemeente St. Joriskerk als zendingsarbeiders van de GZB uitgezonden naar Praag om toe te rusten voor hun plek als christen in de samenleving. Zij worden gesteund door de GZB, die verwacht dat via de thuisfrontcommissie een aanzienlijk deel van hun kosten door de achterban wordt betaald.
Klik hier voor hun website
Tussen Rusland, China, Turkije en Iran ligt een gebied dat bekend staat onder de naam Centraal-Azië. Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 zijn de zogenaamde ‘Stan’-landen, zoals Kazachstan, Oezbekistan, Kirgistan, Tadzjikistan en Turkmenistan zelfstandige republieken geworden. Bijzondere landen met een bijzondere geschiedenis. In de middeleeuwen liep hier al de bekende zijderoute van China naar Europa. Vanaf de onafhankelijkheid hebben al deze landen zich verschillend ontwikkeld, maar overal is de invloed van het communisme nog merkbaar. Daarnaast speelt de islam een grote rol in het openbare leven van deze landen. Vanwege de veiligheid kunnen we het land waar we aan de slag gaan niet noemen.
Daklozen
Zoals in veel steden zijn er in de steden in Centraal-Azië heel wat daklozen. Velen van hen lijden onder de gevolgen van alcoholverslaving en zijn lichamelijk erg ziek. Veelal sterven zij uiteindelijk op straat. Naast een dagopvang voor deze doelgroep is er sinds kort ook een hospice. In het project zal de lokale staf getraind worden in palliatieve zorg, een specialisme dat in deze regio nog onbekend is.
De thuisfrontcommissie, die het contact tussen de achterban en de werkers in Centraal-Azië warm houdt, is te bereiken via het volgende e-mailadres: tfcriekpeter@gmail.com
Van rechts naar links:
Corné Verheul (fondsenwerving), Sander Luitwieler (voorzitter), Inge Geurs (penningmeester en fondsenwerving), Janneke Verhoef (gebedscoördinator), Christa Eigenraam (contactpersoon vanuit Hospice Dôme) en Anneke Verhoeven (PR).